Ziua 5 în Egipt – destinație: LUXOR 🛕

Buna dragilor, cu  întârziere vă povestesc și despre ziua 5 din Egipt, nu am uitat unde am rămas. Vreau să împărtășesc cu voi fiecare zi, mai ales că este vorba despre o zi frumoasă, cu multă istorie dar și cu mult soare!! 😊

Să începem cu începutul, ne-am trezit la ora 4 dimineața, eram destul de obosiți, asta pentru că am dormit numai câteva ore. (Știti și voi cum e în concediu) Ne-am urcat în autocarul care a venit special pentru noi la hotel și am pornit către Luxor.

 După un drum de 4 ore am ajuns în Luxor, la templul din Karnak. Acolo am fost întâmpinați de ghidul turistic, care ne-a explicat ce vom vizita în continuare și cum va decurge ziua. Țin să specific că această excursie am achiziționat-o de la SHAHIN TOURS- Amir, deoarece avea prețuri mult mai acesibile față de agenția Tez Tour cu care am ajuns în Egipt.

Templul din Karnak este un complex plin de monumente istorice egiptene. Acestea sunt reprezentative pentru istoria Egiptului antic și în același timp sunt și spectaculoase.

Doua lucruri  au fost puțin cam neplăcute, primul fiind căldura și bineînțeles mult soare. Eu purtam blugi și un tricou, nu știu de ce am ales o așa ținutăăă. Alex era și mai fain, el avea cămașă cu mânecă lungă și blugi.

Un alt dezavantaj a fost că ghidul nostru după ce că vorbea în engleză, mai era și grăbit…

Când vizitezi pentru prima dată un loc ai nevoie de mai mult timp să asimilezi, să te bucuri de moment..

Acest lucru i l-am transmis a doua zi lui Amir, cel care deținea agenția de turism, a spus că a mai avut astfel de păreri și că a fost ultima zi a ghidului. Nu pot să zic că ne-a grăbit chiar mereu însă la început chiar a fost o nebunie… 

Am să las pozele să „vorbească”…

 

După plimbare, ne-am luat o băutură răcoritoare, preferata mea, nu dau nume, încă nu-s plătită să fac asta 😂

 Bineînțeles că am fost să și mâncăm, dar unde credeți? Da, da fix pe Nil, am stat cu un polonez la masă care era puțin supărat. Asta pentru că noi, ceilalți eram romani dar el singur de altă naționalitate. Ce pot să zic este că era de treabă și face si poze frumoase 😂

Vă arăt imediat ce poze ne-a facut el, unele chiar foarte reușite. Multimim !! 😁 

Să revenim la masă, a fost asigurată în prețul biletului pe care l-am achiziționat de la Amir. A fost bufet suedez, nu ai cum să nu găsești ce să îți placă.

După masa copioasă, am traversat Nilul într-o bărcuță foarte interesantă.

Când am coborat din bărcuță, ne așteptau mulți copii care voiau să ne vândă o hartă…A trebuit să așteptăm microbuzul să vină să ne ia să mergem în următoarea locație…Au fost cele mai lungi minute, asta pentru că ei nu sunt precum cerșetorii români, să înceteze dacă le spui că nu vrei, ei efectiv stau lângă tine sau se plimbă pe la fiecare… uneori foarte aproape de tine. Nu au plecat o secundă de lângă noi și nu au tăcut o secundă 😵 mai ales că spre final veneau și părinții lor (probabil). Ghidul ne-au zis să nu îi băgăm în seamă și să nu îi judecăm, asta pentru că ei nu au bani și sunt foarte săraci… 

Deja era enervant dar mi-am ocupat timpul cu câteva poze artistice, ca de exemplu…

O dată ajuns microbuzul, am urcat grăbiți și curioși, să plecăm spre următoarea locație.

Am ajuns la Coloșii lui Memnom, acolo am văzut două statui din piatră ale faraonului Amenhotep al doilea. Pe loc m-am îndrăgostit de ele!!! 😍 Avem multe poze frumoase acolo, mai ales împreună, ziceam că vă arăt ce poze ne-a facut polonezul 😂

După câteva poze reușite și care emană fericire, am  plecat spre o fabrică de Alabastru. Acolo am văzut diferite statuete din piatră de alabastru si diferite suveniruri representative zonei, chiar calitavite (așa ne spunea ghidul) Am văzut și o mică demonstrație, cum se cioplesc ele.

După multe convingeri ale unui vânzător de acolo, 🙄 am luat o statuetă cu capul lui Nefertiti. SFAT pentru cei care vor sa viziteze Egiptul, nu vă lăsați intimidați de rugămințile insistente care provoacă milă a celor de acolo…Pe de o parte ne-am dorit de acolo o statuetă, numai că nu eram siguri + că puteam negocia mai mult, noi în momentele respective am crezut că acolo prețurile sunt cam bătute în cuie, însă chiar și la fabricile mari și mai de calitate tot același procedeu este. Cu siguranță data viitoare o să știm să spunem NU, fără să ne fie rușine, ne era și milă și rușine.. nu voiam să părem nici răi. Totul în Egipt trebuie NEGOCIAT! Asta dacă chiar consideri că ai nevoie de respectivul produs, sau daca ți-l dorești, în rest, recomand refuzul și pleci din zona respectivă.

Pentru prima excursie în Egipt eu zic că a fost ok, sigur o să fim mai pregătiți data viitoare. Partea bună este că acum avem acasă o statuie foarte frumoasă cu capul lui Nefertiti 😍, pană la urmă nu regret 😂

Următoarea locație a fost Hatshepsut, am fost foarte impresionați de spectaculozitatea locatiei, deja caldura era în elementul ei. Cel mai frumos a fost atunci când am ajuns la ultimul nivel al templului și ne-am intors să privim în spate peisajul. Am vazut contrastul între desert și vegetatie, ceva unic, ceva deosbit. Din păcate nu am o poza reușită cu priveliștea de sus, ca să vă arăt, însă am alte poze de jos înainte să urcăm.

Ultimul obiectiv turistic pe care l-am vizitat a fost Valea Regilor unde se află mormintele unor faraoni egipteni.

Mormintele sunt la zeci de metri sub pamant, am coborat multe scari ca să le vedem în adevarata lor splendoare. În Valea Regilor noi am vizitat mormintele lui: Ramses I, Ramses VII, Ramses IV, Ramses II, Amenhotep II.

Nu am mai avut răbdare și nu am coborât și la Tuthankamon, cel mai important mormânt. Era coadă la intrare și se plătea în plus. Nu asta era problema, problema era că eram foarte obosiți și voiam să stam jos în autocar, acolo unde i-am și așteptat pe cei care au decis să viziteze mormântul.

Dupa 8 ore de vizitat zona spectaculoasă a Luxorului, a venit momentul să ne întoarcem la hotel, eram atât de obosită încât am tras și un pui de somn în autocar și m-am trezit atunci când autocarul a făcut un popas. Atunci am văzut și un apus spectaculos am coborât grăbită din autocar și am făcut o poza foarteee reușită. 😍

Noapte bună, Luxor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.